Здорова їжа – здорове тіло
здоровая еда

ЗДОРОВА ЇЖА – ЗДОРОВЕ ТІЛО.

ХХ століття внесло докорінні зміни, як в спосіб життя, так і в  харчування людей. Різко знизились енерговитрати.  Людина в повсякденних умовах вже не так інтенсивно займатється тяжкою фізичною працею і не втрачає багато енергії. Щоб не захворіти на хронічні недуги та почуватися бадьорою та життєрадісною довгі роки активного життя, що і як потрібно їсти?

Якщо навчитися правильно харчуватись, можна позбутися багатьох захворювань, зміцнить свій організм і продовжить його молодість.  Різко міняти харчові пристрасті не варто. Організм буде переживати стрес. Поступово відмовляйтесь від шкідливих продуктів (ковбаски, тістечка тощо). Переключіть своє бажання на більш корисні продукти.

Дуже цікаво те, що краще перетравлюється і засвоюється їжа, якщо вона не відрізняється великою різноманітністю. Важливо пам’ятати – наш шлунок не перевищує 350-450 см3. І з цим ми повинні рахуватись. «Про запас» їсти марно і навіть шкідливо.

Чи знаєте Ви, що травна система прокидається пізніще ніж сама людина. Тому снідати краще після 11 години. А ось вечеряти бажано до 18 години, щоб надати час для перетравлення до того, як Ви ляжете спати. Не працює наша травна система вночі – вона також спить.

Їжте кожні 4–5 годин. Вчені дослідили, що 5-разове харчування корисніше за 3-разове. Систематичне недоїдання – приводить до зайвої ваги. Необхідно споживати таку кількість їжі, що відповідає Вашим витратам енергії протягом дня.

Здорове харчування – це збалансоване харчування. Гармонійне споживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів — основних речовин, які містяться в харчових продуктах.

Усі продукти містять у собі біологічну і харчову цінність. Біологічна та харчова цінність продуктів, що це за поняття? Біологічна цінність їжі перш за все визначає особливості її участі в синтезі власних білків організму.  Харчова цінность – це грам або міліграм нутриента в 100 г їстівної частини продукту. Нутрієнтами називають речовини, які містяться в їжі і використовуються організмом.

Харчування має забезпечувати своєчасне і повне задоволення фізіологічних потреб організму в основних харчових речовинах.