Весняний гіповітаміноз – боремось і перемагаємо.
вітамінки

Весна. Природа починає просинатися. Більше сонця і більше тепла.

Але чомусь людина, саме навесні, почуває себе втомленою і слабкою. Це наслідки – гіповітамінозу.

Маленьке пояснення: гіповітаміноз – цей стан розвивається при пониженому вмісті вітамінів в раціоні і, відповідно, в організмі.

Це зрозуміло, зимою ми вживаємо продукти в яких вітамінів недостатньо. Консервація, мало зелені, і навіть фрукти зимою не такі поживні. Мало сонця і холод. Наш організм тратить багато сили і калорій на боротьбу з цими негараздами.

Не впадаємо у відчай. Будемо старатися допомогти самі собі.

На жаль вітамінами не можна запастися про запас. Їх необхідно поповнювати. Вони беруть участь у найважливіших процесах обміну речовин, які безпосередньо впливають на розвиток і життєздатність людини.

Ось приклади: при втраті вітаміну С з’являються носові кровотечі, кровоточать ясна, знижується імунітет і людина не виходить з ГРВІ; вітаміну А вітаміну шкіра стає сухою і лущиться, погіршується зір; кальцію – розвивається остеопороз, порушується згортання крові, бувають судоми; заліза – поступово розвивається недокрів’я.

Втішного мало?! Можливо поповнити нашу скарбницю аптечними препаратами. Але у більшості з нас існує недовіра до цього. Спробуємо допомогти іншими методами.

Поповнити вітамінчик А можна: печінкою і маслом тваринного походження.

Вітаміни групи В: бобові, молочні продукти, гречка, жирна риба.

Велика кількість вітаміну С є в шипшині, цитрусових, зелені цибулі і яблуках.

Дефіцит вітаміну D поповнять: яйця, печінка тріски, жирна риба.

Доброго Вам здоров’я.