Дивовижна сила — морепродути .
морепродукты

Скільки існує людство, стільки воно користується тим, що подарувала йому Природа: не тільки рослинною їжею і м’ясом тварин, але і тим, що вдавалося виловити у воді. Дари моря до цих пір залишаються в списку найбільш корисних для здоров’я і смачних продуктів.

Багато хто з нас у сезон відпусток потрапляє на море. Це великий плюс. І бонусом до цього додається – морепродукти. Звичайно в наш час їх можна споживати цілий рік.  Але біля моря… Свіже, фахове приготування – це те, що цінується.

Чим так вони корисні? Спробуємо розібратися.

Всі без винятку морепродукти багаті білком, якого в них більше, ніж у м’ясі, так і перетравлюється він значно легше. Їсти морепродукти можна, не побоюючись за свою фігуру — в 100 г міститься від 60 до 120 ккал.

В них багато поліненасичених жирних кислот, в тому числі Омега 3. Вони зменшують ризик розвитку раку, покращують роботу мозку, зміцнюють стінки кровоносних судин і знижують рівень шкідливого холестерину в крові.

Це невичерпне — джерело вітамінів, мінералів і мікроелементів. Отримати їх найпростіше — з’їсти морський коктейль. В його склад, як правило, входять креветки, кальмари, мідії. Якщо включити його в свій раціон, можна покрити потребу організму у вітамінах A, E і групи B, йод, кальцій, залізо, фосфор, калій, цинку і селену.

Креветки – величезна скриня незамінних амінокислот, вітамінів майже усієї групи B і мікроелементів. У великій кількості міститься йод, необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Але відноситись до них треба обережно, вони містять багато холестерину.

Кальмар дуже популярний серед охочих наростити м’язову масу. М’ясо кальмарів містить вітаміни B6 і B3, які налагоджують обмінні процеси в організмі, покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Важливо знати, що сушені кальмари небезпечні. В них міститься багато солі, яка викликає набряки.

Мідії — дивовижний молюск. Низькокалорійний. Містить у собі вітаміни А, Е, С,В12 – вітамін, який допомагає засвоїти інші вітаміни! Мінусів в споживанні практично не існує, головне не передозувати. Вони не поступаються дуже дорогим устрицям.

Ми звикли, що при словосполучені морепродукти – це крабові, молюски, зірки, гребінці і далі по списку вся екзотика. Так! І ще дуже-дуже багато різноманітної морської риби!

Морська риба — користь,  шкоду тут практично виключається. Перелічити все,  що тримає у собі морська риба практично неможливо. Хіба, що зацікавленим,  почитати наукову літературу.

Але трішки інформації надамо. Входить метіонін, триптофан, цілий ряд вітамінів, такі як А, D, F, E. А також потрібно вказати, що ці дієтичні види риби включають безліч мінералів, серед яких магній, марганець, фтор, цинк, літій, бор, кальцій , бром, йод, фосфор, залізо, мідь.

Для людей, які щодня включають в раціон стограмову порцію морської риби, набагато нижче ризик розвитку серцево-судинних патологій.

Людям з проблемами шлунка риба може стати незамінним продуктом харчування, адже вона засвоюється всього за 2-3 години. Якщо взяти за приклад м`ясо, то процес його засвоєння може досягати 6 годин!

Одним словом, якщо ви будете помірно споживати дари моря, стежачи за їх свіжістю і правильним приготуванням, ви отримаєте однозначну користь і задоволення.